Búcsú a völgytől

Bemutató: 2022. 09. 18.
Copyright © Kocsis László, Kerékpárral Borsodban. Minden jog fenntartva.

Történet Borsod-Abaúj-Zemplén legszívetmelengetőbb településéről egy kerékpárral, három blues-zal és egy verssel.

Sajókápolna mintegy 400 fős helység Borsod-Abaúj-Zemplénben, mely a Bükk-vidék peremén, a Bükk északkeleti nyúlványainál, a Pitypalatty-völgyben fekszik. A legközelebbi város a szomszédos Sajószentpéter 2 kilométer. A község Miskolctól 14,5 kilométerre van a 26-os főúton. Lyukó felől ez a távolság 12,8 km.
A község fölött, annak központjától északkeletre magaslik a Tömlöc-tető, ahol egy rablólovag vára állt a középkorban, mely a központi hatalom megerősödésével eltűnt. Nyomai azonban még ma is jól kivehetők. A Tömlöc-tető orma megközelíthető Sajókápolna felől a filmben részletesen tárgyalt útvonalakon, de el lehet jutni ide Sajószentpéterről is. Utóbbit is megtekinthetik a legvégén, a Stáblista információi közé ékelve.

Egy megjegyzés a fent leírtakhoz. Olyan kifejezést, hogy legszívetmelengetőbb, a magyar helyesírás jelen pillanatban nem ismer. Ám  a filmben elhangzik, mégpedig a következőképpen: „Sajókápolna Borsod-Abaúj-Zemplén legszívetmelengetőbb települése.” Ez egy jelző. Milyen települése? Legszívetmelengetőbb. Ezt nem tudom máskép írni, nem is akarom és nem is lehet.
Amikor a forgatókönyvet készítettem, elgondolkodtam rajta, és arra jutottam: nem magyartalan, tehát nyugodtan használható. Vegyük úgy, hogy ez egy új szó, melyet a község kedvéért alkottam. Hajrá Sajókápolna!

Sajókápolnáról további információkat, a filmmel és a településsel kapcsolatos ismereteket szerezhetnek, képeket, videókat, verseket, térképet, galériát böngészhetnek, amennyiben a "Sajókápolna" linkre kattintanak ennek a bejegyzésnek a tetején, vagy oldalt.